Bilgisayar Mühendisliği ve Yazılım Mühendisliği Arasındaki Farklar?

Öğrenci Gözünden Bilgisayar Mühendisliği yazımda sosyal medyadan gelen sorulardan biri de “Bilgisayar Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliği Farkları Nelerdir?” oldu. Bu yazıda fark var mı, varsa bu farklar nedir bunlardan bahsedeceğim.

Bilgisayar Mühendisliği yazım ile ilgili çok güzel yorumlar aldım. Öncelikle tüm okuyucularıma teşekkür ediyorum. Bunun üzerine bu tür makalelere devam etmek istedim. Gelen yorumların içerisinde çok sorulan bir soru vardı. Yazılım Mühendisliği mi yoksa Bilgisayar Mühendisliği mi? Bu yazıda bu konu üzerine yaptığım araştırmalar, çevremde bu sektör hakkında ettiğim sohbetlerden ve katıldığım etkinliklerde edindiğim bilgi ve tecrübeleri toplayarak yazı haline getireceğim.

Arkadaşlar öncelikle şu konudan bahsetmek istiyorum. Bir makine mühendisi okulu bitirdiğinde imza yetkisi oluyor. Ancak bizim Bilgisayar veya Yazılım Mühendisleri herhangi bir imzaya sahip olmuyor. Ortada imzalık bir durum yok yani. Bu yüzden iki bölüm arasında aslında çokta bir fark yok. Biraz daha detaylara inelim.

 

Bilgisayar Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliği Farkları

Öncelikle eğitimleri karşılaştıralım. Yazılım Mühendisliği eğitiminde yazılım mimarlığı, yazılım testi ve yazılım dağıtımı gibi bilgisayar mühendislerinden biraz daha fazla yazılımla alakalı dersler görürler. Bunun yanında Bilgisayar Mühendisleri Lojik Devreler, Elektronik Devreler, Mikroişlemciler gibi bilgisayar donanımıyla alakalı dersler de görürler. Yani Bilgisayar Mühendisleri yazılımın yanında bilgisayar donanımı, bilgisayar ağları gibi donanımsal dersler alır. Yazılım Mühendisliği eğitimi kısaca yazılımın üzerinde daha fazla duruyorlar. Bilgisayar Mühendisliği eğitimi biraz daha kapsamlı.Ufak tefek farkları olsa da aynı işi yapıyorlar. Önceki yazıda da üstüne bastığım bir konunun tekrar üzerinde durmak istiyorum. İşveren sizin ne bildiğinize ve o konuda kendinizi ne kadar geliştirdiğinizi sorar. Sen hangi bölümden mezunsun, ortalaman kaç gibi sorular sorulmaz.Yazılım mühendisleri ve programcılar birlikte çalıştığı zaman genelde kod yazma işleminin çoğunluğu programcılar tarafından yapılır. Genel olarak yazılım mühendisleri, yazılımın analizini yapar, tasarımını yapar, programını yazar, programını test eder, yazdığı programda eksiklik varsa düzeltir, yazılımı sorunsuz şekilde çalışır hale getirdikten sonra, gerekli durumlarda kullanım yönergesini hazırlayarak, kullanıcıların eğitilmesini sağlar.

Bilgisayar mühendisliği çok güçlü bir matematik ve bilim altyapısı gerektirir. Bilgisayar mühendisliğinde kodlama, şifreleme, bilgi güvenliği, iletişim, kablosuz ağlar, derleyiciler, işletim sistemleri, bilgisayar bilimleri, bilgisayar ağları, dağınık sistemler, gömülü sistemler, robotik, kapalı devreler, test, CAD sinyal, görüntü ve ses işleme gibi konular işlenir. Kısaca bilgisayar mühendisliği kod dahil olmak üzere bilgisayarın her alanıyla ilgilenir.