Kod Yazarken Müzik Dinlenir mi?

Müzik dinlemek kod yazarken verimimizi artırır mı veya konsantrasyonumuzu düşürür mü? Bu sorulara net bir cevap vermek kesinlikle yanlış. Kod yazarken müzik dinlenir mi? gibi soruların net bir cevabı bulunmamaktadır. Bilim adamlarının baziları müzik dinlemenin öğrenmeyi, hatırlamayı güçlendirdiğine dair makaleler bulunmaktadır. Aynı zamanda beynimizin, çalışırken yaptığımız işin dışında kulaktan gelen müzik seslerini de çözümlemeye çalıştığında, müziğe öncelik vermeye başladığına dair makaleler de vardır. Bu durumda kafamızda iki soru; müzik dinlemeli miyim? yoksa dinlememeli miyim?

Şu durumlarda çalışırken müzik dinlenmemesi tavsiye edilmektedir:

* Eğer yeni bir programlama dili öğrenip onun üzerinde çalışıyorsanız,
* Aldığınız hataya çözüm arıyorsanız,
* Kafanızda yazacağınız kodu tasarlıyorsanız,
* Kısaca yeni bir şeyler öğreniyorsanız, eski bilgilerinizle kıyaslama yapıyorsanız, hatırlamaya çalışıyorsanız beynimiz bir yandan müziği çözümlemeye çalışacağından bu bizi daha başarısız kılar (İstisnalar olabilir)

Şu durumlarda da müzik dinlenmesi tavsiye edilmektedir:

* Gürültülü bir yerde çalışıyorsak, çevrenin gürültüsü enerjimizden çalmasını engellemek için sözlü olmayan müzikler dinleyebilirsiniz,
* Rutin işler yapıyorsak, örneğin mailleri kontrol ediyorsak, verilen aynı işi yapıyorsak,
* İşe başlamadan önce,yemeklerde,eğer rutin günlük işler yapıyorsanız müzik dinleyebilirsiniz.

Doğru seçilmiş bir müzik ruh halinizi değiştirir. Mutlu ve enerjik hissetmenizi sağlar. Sizi yapacağınız çalışmaya hazırlar.

Şimdi tavsiyeleri bir kenara bırakalım. Çalışırken müzik dinlemek sizin isteğinize bağlı. Ben kod yazarken müzik dinleyeceğim diyorsanız şimdi de müzik tavsiyesinde bulunalım.

Araştırmalarıma göre birçok insan çalışırken sözsüz müzik yani Mozart, Beethoven gibi klasik müzik dinliyorlar. Bu durumda beyin kendini dış dünyadan soyutluyor ve işe daha fazla odaklanmayı sağlıyor.

Yeni şeyler öğreniyorsanız!

‘Çalışırken müzik dinlenmeli mi?’ sorusunun tek bir cevabı bulunmuyor. Çalışma stiliniz veya temanız, müzik dinleyip dinlememeniz gerektiğini belirliyor. Örneğin, yeni bir şeyler öğrenmeye çalışıyorsanız müziği kapatmayı deneyin. Çünkü yeni şeyler öğrenmeye çalışırken eski bilgilerinizi hatırlamaya çalışır ve analiz edersiniz. O esnada müzik dinlemek ise yeni şeyler öğrenme eylemine zarar verir. Beyin ister istemez, öğreneceğiz bilgilerden ziyade müziğe odaklanabilir. Bunun yanı sıra, ders çalışırken yeni bir müzik dinlemek dopamin salgılanmasına neden olacağından, konsantrasyonunuz direkt olarak şarkıya odaklanabilir.

Bu konu hakkında şöyle bir araştırma bulunmaktadır: Araştırma için dört ayrı grup oluşturulmuştur. Bir grup sessiz ortamda çalışırken; bir gruba sevmedikleri, diğer bir gruba ise sevdikleri müzik dinletilmiş; son grubun başında ise birisi sürekli olarak konuşmuştur. Araştırmanın sonucunda ise sessiz ortamda çalışanların başarılı olduğu ve geriye kalan üç grubun başarısızlık oranlarının benzer olduğu gözlemlenmiştir. 

Sesli bir ortamda çalışıyorsanız!

Tabii ki istisnai durumlar da olabiliyor. Örneğin; çalışılan yerin gürültülü olması durumunda enstrümantal, yani sözsüz müzikler dinlemek konsantrasyonu artırabiliyor. Gürültü, kişide direkt olarak stresti artırıyor ve konsantrasyonu bozuyor. Bu yüzden de gürültülü ortamlarda sakinleştirici müzikler dinlemek, konsantrasyona önemli katkılar sağlıyor.