EN POPÜLER PROGRAMLAMA DİLLERİ

Programlama dili, en basit tanımıyla bir programlama dilini kullanarak yazılımcıların bilgisayara ne yapması gerektiğini anlatmalarının en kolay yolu olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hangi veriler üzerinde hangi işlemlerin hangi sıra ile yapılacağı, hangi verilerin hangi ortamlarda tutulacağı, verinin ne şekilde depolanıp iletileceği, hangi durumlarda hangi işlemlerin gerçekleşeceği yazılımcılar tarafından bilgisayara programlama dilleri aracılığıyla aktarılır. Programlama dilleri günden güne geliştiğinden kariyerinde ilerlemek için sürekli kendinizi geliştirmeniz ve bu teknolojileri takip edip öğrenmeniz gerekmektedir.

En popüler programlama dilleri arasından öne çıkan 5 tanesini sizler için aşağıda yazıyoruz.

PYTHON

En çok kullanılan yazılım dilleri arasında yer alan Python dili son zamanların en popüler programlama dilleri arasında gösterilmekte ve açık kaynak kodlu olup yeni başlayanlar için kolay öğrenilebilmesiyle öne çıkmaktadır. Yapay zekâ ve diğer popüler veri işleme bilimi alanları açısından popüler olan Python yazılım dili 2D görüntüleme ve 3D animasyon paketleri geliştirmek amacıyla kullanıldığı gibi, popüler video oyunları oluşturmak için de yaygın olarak kullanılıyor. 

Python programlama dilini ön planda tutan özellikleri; çok yönlü olması, karmaşık uygulamaları ölçeklendirebilmesi, C ve C++ gibi diğer popüler program dilleri ile kolaylıkla entegre olabilmesi, yüksek gelir elde edilen bir dil olması, sürekli geliştiren bir ekibi bünyesinde barındırması olarak sayılabilir. Birçok bilgisayar kavramını hızlıca ele alıp üzerine inşa ederek devam edilebilmesi nedeniyle öğrencilere öğretilen ilk kodlama dili olduğu bilinmektedir. 

Bununla birlikte son birkaç yılda Phyton modern yazılım geliştirme, altyapı yönetimi ve veri analizinde birinci sınıf bir programlama dili olarak ön plana çıkmıştır. Artık hackerlar için bir arka kapı oluşturucusu değil, web uygulaması oluşturma ve sistem yönetiminde önemli rol alma, veri analizi ve makşne öğrenmesi alanında parlayan bir dil olarak ün kazanmıştır.

Python programlama dili önemli avantajlara sahiptir:

1) Python Programlama Dili Kullanmak ve Öğrenmek Oldukça Kolay

Diğer karmaşık program dillerini öğrenmek çok zaman alır ve kullanım alanları büyük olmasından dolayı kullanımını öğrenmek çok zordur. Ancak Python sözdizimi hem okunabilir hem de ileriye dönüktür. Öğrenim, kararlı programlama dili sayesinde basittir.

2) Python Uygulanabilirdir ve Kullanım Çerçevesi Oldukça Geniştir

İsminin az duyulmasına rağmen, yazılımcılar arasında hem popülerdir hem de yaygındır. Kullanım alanı en küçük işletim sistemlerinden en büyük işletim sistemlerine kadar birçok OS tarafından desteklenmektedir. İnternette yer alan büyük yazılım kütüphanelerin ve API-destekli servislerin mutlaka Python tabanlı bindings ya da wrappers’ları vardır. Bundan dolayı Python, bu servisler ile serbestçe arayüz oluşturur veya bu kütüphaneleri doğrudan kullanır. Yazılım

3) Python Basit Bir Dil Değildir

Oluşturulan scriptlerin ve otomasyon programlarının çoğu Python kod şemalarını kapsasa da Python hem bağımsız uygulamalar hem de web hizmetleri olarak profesyonel kalitede yazılımlar oluşturmak için kullanılır.

C#

C#; Microsoft tarafından .NET Teknolojisi için geliştirilen modern bir programlama dilidir. Sözdizimi C-like (C benzeri) bir deneyim sunar.

Birçok alanda Java'yı kendisine örnek alır ve C# da java gibi C ve C++ kod sözdizimine benzer bir kod yapısındadır. .NET kütüphanelerini kullanmak amacıyla yazılan programların çalıştığı bilgisayarlarda uyumlu bir kütüphanenin ve yorumlayıcının bulunması gereklidir.

En popüler yazılım dilleri arasında yer alan ve Microsoft tarafından geliştirilerek nesne yönelimli programlama kavramlarını desteklemesiyle 2000’li yıllarda ünlenen C# dili Windows, Android ve iOS’taki uygulamalar için uygundur. 

Yazılım geliştiricilerin yaklaşık üçte biri tarafından, popüler web sitelerinin arka planında kullanılan C# programlama dili daha çok C, C++ ve Java ile, Windows form uygulamalarında ise Delphi programlama dili ile büyük benzerlik gösterir ve .NET çerçevesi için güçlü bir programlama dili olarak öne çıkmaktadır.  C#, .NET orta seviyeli programlama dillerinden birisi olarak kabul edilmektedir. Yani hem makine diline hem de insan algısına eşit seviyededir. Buradaki orta ifadesi dilin gücünü değil makine dili ile günlük konuşma diline olan mesafesini göstermektedir.

Özellikle yazım kurallarının esnekliği, çok farklı platformlara uygun yazılım geliştirebilme yeteneği, hızlı, hata ayıklama ve yakalama işlemlerinin kolaylığı, barındırdığı kütüphanelerin çokluğu gibi özellikler nedeniyle de çok tutulmaktadır.

JAVASCRIPT

Javascript, web sayfalarında etkileşimli (interaction) dinamik içerik sağlamak ve kullanıcıyla iletişim kurmak için 1995 yılında Brendan Eich (Breden Mozilla projesinin, Mozilla Vakfının ve Mozilla şirketinin kurucusu ortağı) tarafından C, Scheme, Java, Perl, Python gibi dillerden etkilenerek yazılmış ve geliştirilmiştir.

Javascript dilini, C dilinin web sayfalarına uyarlanmış basit bir sürümü olarak düşünülebilir. Javascript dili benzerliğine rağmen Java ile birbirinden bağımsız ve farklı dillerdir.  

JavaScript, ilk başta bir programlama dili olarak ortaya çıkmış olmasa da artık birçok yazılımcının son yıllarda vazgeçemediği bir dil olarak bilinmektedir.

Üreticisi tarafından sadece 10 gün içinde hazırlanması sebebiyle ilk dönemlerde alay konusu haline gelen bu dil, günümüzde çok paradigmalı, üst düzey, dinamik bir dil haline dönüşmüştür.

Web sayfaları için standart programlama dili olarak kabul gördüğü için hemen hemen bütün web sitelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Web sitelerini geliştirip tasarlamaya ek olarak daha dinamik hale getirmeye de yardımcı olmaktadır. 

Java programlama dili ile benzerlik gösterdiği düşünülse de böyle bir benzerliği bulunmuyor fakat diğer programlama dilleri ile uyumludur. Bir web tarayıcısında hemen çalışabiliyor, veri doğrulama özelliği bulunuyor, pek çok programa erişim imkânı tanıyor, büyük bir destek ekibi tarafından destekleniyor. Çeşitli eklentilere sahip olması, özelliklerini artırıyor.

GO

GO dili Ken Thompson, Rob Pike, Robert Griesiemer tarafından 2007 tarihinde geliştirilmeye başlanmıştır. GO tamamen açık kaynaklı bir dildir. Yani GO kaynak kodunu satır satır incelemek mümkündür.

C, C++, Java, Python vb. birçok farklı programlama dili ve teknolojinin farklı farklı avantaj ve dezavantajları vardır. Bunları küçük ya da az yük altındaki projelerde fark edemeyebilirsiniz, ancak büyük projelerde mutlaka kendini hissettirir.

Web uygulamaları ile API’ler için Google tarafından geliştirilmiş olan ve kısaca “GO” olarak anılan Golang büyük projeler üzerinde çalışan programcıların ihtiyaçlarını karşılıyor, özellikle Google uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. 

Sadeliği ve modernliği ile birlikte büyük kod tabanlarını yönetebilme yeteneği, süreçlerin eş zamanlı çalışmasına imkân vermesi, hızı, uyumu, kolay öğrenilebilir olması gibi özellikleriyle GO programlama dili yoğun ilgi görüyor.

Ayrıca, GO uygulamanızın içerisinde C, Python gibi farklı dilleri doğrudan kodunuzu yazarak çalıştırabilirsiniz. Go dili kendi içinde gömülü olarak concurrency (eş zamanlılık) destekler ve bunu yüksek performanslı olarak gerçekleştirir. Alt seviye işlem yapmanıza gerek duymayacak şekilde thread mantığını da kendisi mimari olarak yönetir.

PHP

PHP web ortamında kullanılan nesne tabanlı (object oriented) bir programlama dilidir. PHP yazılım dili 1995 yılında Danimarkalı bir yazılımcı olan Rasmus Lerdorf tarafından ortaya çıkarılmış olup geliştirilmesi bugün hâlâ PHP topluluğu tarafından sürdürülmektedir.

Popüler programlama dilleri içinde PHP programlama dili web sitelerinin %80’inden fazlasını oluşturmada kullanılıyor ve bu yönüyle birçok web geliştiricisi tarafından, öğrenilmesi zorunlu olarak kabul edilmektedir. Açık kaynaklı olması, kolay öğrenilmesi, rahat geliştirilmesi, farklı araçlarla entegre edilebilmesi, uygun maliyete sahip olması, üst düzey hata ayıklama seçeneği sunması başlıca özellikleri olarak göze çarpıyor. 

PHP yazılım dili web tabanlı olduğu için onu farklı kılan bir şeyler olmalı. Bunlar:

- Herhangi bir ücreti yoktur,

- Lisans ücreti yoktur,

- Dinamiktir,

- Açık kaynak kodlu ve sürüm olarak güncellenmeye devam etmektedir.

- Kullanımı kolaydır,

- Derleme sorunu yoktur. HTML kodları arasına kolayca yerleştirilebilir.

- PHP hazır kütüphaneleri kod ve kaynak erişimi ile hızınıza hız katar zamandan kazanırsınız,

- Birçok veri tabanı ile sorunsuz ve hızlı çalışır,

- PHP kodları yazmak için Notepad kullanmanız bile yeterlidir (Notepad, Notepad++, Sublime Text, Atom ve Brackets vs.),

- Linux tabanlı olmasına karşın tüm sunucularda sorunsuz çalışmaktadır.

PHP’ nin bazı dezavantajları aşağıdaki gibi sayılabilir:

- PHP kodunda herhangi bir hata oluşursa o sayfa çalışmaz.

- PHP’ de en önemli karakter “;” noktalı virgül karakteridir. Bu karakter kod satırının bittiğini ve sonraki kod satırının çalıştırılmasını tetikler.

- PHP bir script dilidir ve çözümlemesi istenen büyük bir proje kaynağını işlerken cevap almanız biraz uzun sürebiliyor.

- Güncellenmek istediğinde web sunucu ile eş zamanlı olarak derlenmesi gerekir.