Güvenli İnternet Nasıl Sağlanabilir?

İnternet, hem sağladığı imkanlar hem de hayatı kolaylaştıran birçok yönüyle günümüzün vazgeçilmez teknolojilerindendir. Günümüzde yediden yetmişe her yaşta insan bu teknolojiyi kullanmakta ve haberleşmeden bankacılık işlemlerine, alışverişten fatura ödemelerine, bilgiye erişmekten kurumlara başvurulara kadar işlerinin büyük çoğunluğunu bu teknoloji yardımıyla yerine getirmektedir. Herkesin sıklıkla kullandığı ve hayatının bir parçası olan internet güvenilirliği ise akıllarda hep soru işaretleri bırakmaktadır.

Güvenli İnternetin Önemi

İnternet, tahmin edemeyeceğimiz kadar geniş bir dünyadır. Her alanda bize sağladığı kolaylıkların, avantajların ve hızın yanında insanların hata yapmasını, açıklar vermesini kollayan kötü niyetli insanlara da hizmet sunan bir ortamdır. Günümüzde bu ortamda güvenlik önemini daha da artırmış bulunmakta. Özellikle sosyal medya kullanımının çok hızlı ve yüksek oranda yaygınlaşması, internet kullanıcılarının bilgilerine daha kolay ulaşmayı mümkün kılmaktadır. İnternet ortamından yapılan her türlü kredi kartı kullanımı, yazılı ve görsel bilgi paylaşımı güvenliği ön plana çıkarmaktadır.

Güvenli internet kullanmak için alınabilecek ilk önlem başarısı kanıtlanmış bir anti virüs yazılımı kullanmaktır. Sadece kullandığımız masaüstü, notebook bilgisayarlar için değil, aynı zamanda mobil cihazlarda da kaliteli bir anti virüs programının olması internette yüksek oranda güvenli bir kullanım ortamı sağlayacaktır.

Anti Virüs Yazılımları Kullanmak

Anti virüs yazılımı kullanmak, kullanıcıyı her ne kadar zararlı yazılımlardan koruyacak olsa da kullanıcıların kişisel bilgilerini güvende tutması, başka insanlarla paylaşmaması, şifrelerini sık sık değiştirmesi, internet geçmişini silmesi gibi tedbirleri de alması gerekmektedir. Her gün onlarca yeni virüs ve zararlı yazılımlar geliştirildiğinden anti virüs yazılımlarının sürekli olarak güncellenmesi de önemlidir.

Güvenli Olmayan Dosyalar

İntenetten güvenli olmayan bir siteden indirilen, mail yoluyla bilinmeyen bir epostadan gelen veya sosyal medyadan gönderilen dosyalar açılmamalı yüklenmiş ise hemen kalıcı olarak silinmelidir. Virüslerin en hızlı bulaşma yolu bu metottur. Bu tür yazılımları anti virüs programları yakalamakta ve imha etmektedir. Ama tespit edilemeyen zararlı yeni yazılımların da olabileceğini unutmamak gerekir.

Ebeveyn Kontrolü Yazılımlar

İnternetle yeni tanışan çocukların, bilgisayar okur-yazar seviyesi düşük olan kişiler için alınabilecek tedbirler de mevcuttur.

Özellikle ülkemizde uygulanan ve bazı internet sağlayıcıları tarafından sağlanan ‘ebeveyn kontrollü internet’ programlarını tercih etmek büyük fayda sağlayacaktır.

Cihazları Uzaktan Erişime Kapatmak

Bilgisayarların uzaktan erişimine imkan veren yazılımları doğru kullanmak ve kapalı olduklarından emin olmak, bluetooth cihazlarını kapalı tutmak, resim ve özel bilgi paylaşımlarından mümkün olduğunca uzak durmak da önemlidir.

Sosyal Medyada Bilgi Paylaşımı

Mail, sosyal medya hesapları gibi ortamlarda kullanılan şifreleri uygun bir şekilde kullanmak ve bunları belli aralıklarla değiştirmek de önem arz etmektedir. Ayrıca, sosyal medya hesaplarında ortak şifre kullanmaktan kaçınılmalı ve mümkün ise şifreleri bir yere yazarak değil şifreler akılda tutulmalıdır.

Modem Şifreleri

Diğer önemli bir konu ise modem şifresidir. Bu şifrenin herkesle paylaşılmaması ve güvenilmeyen internet sayfalarına bağlanmamak ta gereklidir. Ağ bağlantısı marifeti ile de yayılabilen zararlı yazılımların varlığı güvenli internet kullanımını büyük ölçüde tehdit etmektedir.

Yukarıda sayılan bazı önlemleri almak bir noktaya kadar güvenliği sağlayacaktır.